Over ons

4 jaar geleden, begin 2018, startte Nick de Jong vanuit Langweer met het verhuren van een compleet zelfgebouwde luxe sloep, de Giovane 8.30. Daar zijn inmiddels drie sloepen aan toegevoegd, die de 33-jarige ondernemer allemaal eigenhandig heeft afgebouwd. „Ik sta voor een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid en die kan ik hiermee garanderen.”

De oorsprong van dit bedrijf begint bij een pure jongensdroom: een eigen boot bouwen. Nick is weliswaar vrachtwagenchauffeur, maar heeft in het verleden de nodige ervaring in de watersportbranche opgedaan.

Als 13-jarige jongen bemachtigde hij een baantje bij de valkverhuur van Boertjens aan de Pontdyk in Langweer. Een paar jaar later ging hij aan de slag bij een bedrijf in Idskenhuizen dat oude reddingssloepen omtovert tot luxe sloepen. „Eenmaal op de vrachtwagen begon het toch te kriebelen”, blikt Nick terug. „Een eigen boot bouwen, dat leek me wel wat." Zijn broertje zat inmiddels in de cascobouw van boten. Zijn oom, werkzaam bij een bedrijf dat zeeschepen bouwt, had een tekening beschikbaar. „Dat gaf mij voldoende vertrouwen om aan de slag te gaan. Het is een sloep geworden van ruim acht meter lang. Pas tijdens het bouwproces kwam ik op het idee om de sloep te gaan verhuren. Het moest daarom een luxe sloep worden die van alle gemakken is voorzien. Daar wilde ik niet op bezuinigen.”

Opstapplek

Na ruim vijf jaar bouwen was de sloep klaar. Bij zijn oude werkgever Boertjens kon een ligplaats worden geregeld. Deze locatie, direct gelegen aan de Langweerderwielen, dient als opstapplek. Vanaf dit punt vaar je dus meteen het meer op. „De ideale uitvalsbasis voor een prachtige tocht over de Friese wateren. We hebben voor onze huurders diverse routes samengesteld, zodat ze het maximale uit de dag of avond kunnen halen.” De belangstelling voor de Giovane 8.30 was direct groot. De boot is dan ook voorzien van alle gemakken en biedt plek aan maar liefst tien personen. „Iedereen kan zeer comfortabel zitten en er is een koelkast aan boord, evenals een radio met USB-aansluiting.”

Groei

Het succes van de Giovane 8.30 was voor de bevlogen ondernemer de aanleiding om in hetzelfde jaar nog aan de slag te gaan met het realiseren van een tweede boot. Hiervoor kocht hij een polyester casco van het type "Elhela 6.20" aan. Vervolgens werd deze sloep van 6.20 meter helemaal zelf naar wens opgebouwd. „Tijdens het coronajaar zijn de twee beschikbare sloepen ontzettend veel verhuurd geweest. Hierdoor kon ik investeren in de casco’s van twee Langweerder Sloepen. Deze zijn sinds dit jaar ook beschikbaar voor de verhuur. Hiermee ligt het totaal nu dus op vier sloepen". Samen met zijn vriendin Sieuwke Leenstra hoopt hij het bedrijf in de toekomst nog verder uit te kunnen breiden.

(bron: Visit Langweer / Vereniging Promotie Langweer)